Sunday, January 31, 2010

Elak Daripada Widget Hilang

N3 nie saja utk peringatan aku saja ..korang pun bleh cilok

1. Gi kat Layout -> Edit HTML

2. Kemudian search widget2nya dulu kat bahagian Sidebar . Kalau ada widget2 ada kat Header ker, Main-Wrapper (Blog) ker atau Footer ker, copykan kesemuanya utk elakkan daripada hilang.


3. Contoh: Highlightkan dan copy semua widget2 dan letakkan dalam notepad untuk sementara macam gambar kat bawah:





4. Kemudian upload template baru, dan akan terpapar satu amaran seperti gambar di bawah:





5. Tips. Jangan klik Confirm & Save!

6. Kemudian cari balek dan pastekan balek widget2 yang disimpan dalam Notepad tadi di bawahnya.


7. Kemudian Save Template. Bukan Confirm and Save.

8. Jika ada widget2 id yang sama, tukarkan saja id yang lain. contoh: kalau dah ada widget ID HTML1, aku tukarkan kepada HTML2 atau HTML10 ker.. sebab widget2 ni kalau ada ID yang sama memang xbleh bersama.

9. Kesimpulannye, widget2 takkan hilang dan xperlu risau lagi setiap kali aku upload Template yang baru.


p/s: Sila cuba di blog test (masukkan widget2 tambahan dan upload template) dulu sebelum buat di blog yang betul. Baca Bismillah sebelum nak buat. ehehe..


Ihsan:muncet


1 Komen:

cik kedondong said...

thaks for the tip..sebb malas ilang widget la buat ku malas nak tukar template

 
Setting Up Blog Using Blogger | Original Template By Loft Real Eestate | Modified By BrO © 2008 | Best Screen Resolution: 1024x768 Pixels | Best View With Firefox